Društvo Bravo

 • Povečaj velikost črk
 • Privzeta velikost črk
 • Zmanjšaj velikost črk
Notice
Začetek
Društvo Bravo
Vanja Gale: Dokaži, da znaš - knjiga za starše otrok z učnimi težavami
Novice - Bravo splošno
Ponedeljek, 26 Januar 2015 18:51

gale dokazi

Avtorica opisuje svojo osebno izkušnjo matere treh otrok z učnimi težavami, dva izmed njih (sedaj srednješolca) sta dobila odločbo o usmerjanju, starejša hči je že študentka. Vsebina knjige dokazuje, da je vedno mogoče najti pot do otroka, poiskati pravo metodo učenja, mu omogočiti doživljanje uspeha in s tem vplivati na njegovo pozitivno samopodobo. Pomembnost knjige je tudi v opogumljanju drugih staršev in v prikazu pomena sodelovanja vseh – otroka, staršev, učiteljev in drugih strokovnjakov.

Knjiga nastavlja ogledalo obstoječi praksi. Globoko se strinjam, da imamo teoretično dobro utemeljen način pomoči, ki pa v praksi ne zaživi vedno oz. je v posameznih primerih bolj živ na papirju kot pri dejstvih. Avtorica sistematično obdela ključne kritične točke v procesu pomoči otrokom s specifičnimi učnimi težavami (SUT).

Avtorica tega zapisa sem knjigo brala skozi prizmo nekoga, ki ima štiridesetletne izkušnje z otroki z disleksijo, njihovimi starši, učitelji in laično javnostjo.

Menim, da bi morali to knjigo prebrati vsi starši otrok s SUT, vsi učitelji, ki so jim otroci zaupani, in tudi vsi strokovnjaki, ki sodelujejo bodisi v procesu pridobivanja odločb bodisi pri izvajanju pomoči. In seveda ravnatelji, ki s svojo vizijo pogosto krojijo tudi odnos zaposlenih do otrok s SUT.

Starši zato, ker jih večina nima predhodnih izkušenj z otroci s SUT in jih otrokove učne težave negativno presenetijo. Ali pa so se ob pojavu otrokovih težav spomnijo svojih grenkih izkušenj z lastnim šolanjem, ko niso bile prepoznane in so na njih pustile svoj pečat. Avtorica je v tej situaciji priviligirana, sama je imela določene težave v procesu šolanja, ki jih je v vlogi matere prepoznala kot izkušnjo in si zato upam trditi, da je lažje razumela svoje otroke, njihove težave in stiske. Iz knjige veje brezpogojno sprejemanje vsakega od otrok takšnega, kot je, tenkočutnost za razumevanje njihovih težav in stisk ter brezkompromisno iskanje obvoznih poti pri učenju in nabiranju znanja.

Biti učitelj je poslanstvo, ki zna biti zelo naporno. Odnos vsakega posameznega učitelja do njihovih težav je odvisen od mnogih dejavnikov, tudi od birokratske zapletenosti. Včasih sem pri delu imela občutek, da učitelje zbirokratiziranost aktivnosti okrog vsakega otroka s SUT čisto izmozga in jim zmanjka navdušenja in energije za prakso. Zlasti v prvem triletju bi si učitelji morali vzeti čas in staršem po potrebi predstaviti različne didaktične pristope. Navodilo, naj doma z otrokom delajo, vadijo, je zgolj napotek brez prave vsebine. Ob tem se globoko priklanjam vsej armadi tistih učiteljev, ki srčno in predano pomagajo in svetujejo svojim učencem in njihovim staršem.

Tudi strokovnjake (specialno-rehabilitacijske pedagoge, logopede, socialne delavce in socialne pedagoge, psihologe in pedagoge ...) nagovori knjiga Vanje Gale Dokaži, da znaš. V preobilici dela se izvajalci dodatne strokovne pomoči ob neprestanih razlagah otrokovih težav in konkretnih predlogih pomoči včasih počutimo kot lajnar, ki stalno vrti isto melodijo. A vendarle je to potrebno, dokler sogovorniki ne dosežejo tiste stopnje strokovne kompetentnosti, da k vsakemu otroku s SUT pristopijo na primeren način in mu pomagajo mimo učnih čeri.

V knjigi je izpoved matere, osebno mi manjka vsaj kakšna izjava oz. mnenje njenih otrok.

Blažka Jurček Strmšnik, dipl.def.logoped

Povezava: Založba Forma 7, d.o.o.

 
Obvestilo o delavnici "Nega glasu in kultura govora" v marcu 2015
Novice - Bravo splošno
Sobota, 10 Januar 2015 20:20

Zavod CIUP organizira delavnico: NEGA GLASU IN KULTURA GOVORA

Delavnico bo vodila trenerka za glas, Neža Ana Rojko, ki ima mednarodno licenco za delo po metodi ritmičnemu dihanju prilagojene fonacije (Internationale Vereinigung für atemrhythmisch angepasste Phonation nach Coblenzer/Muhar – IVAAP, Švica).

Datum: 20. 3. – 21. 3. 2015

Trajanje: PE 16.00 – 19.30, SO 9.00 – 12.30

Kraj: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana (pri Križankah)

Vsebina:
Metoda ritmičnemu dihanju prilagojene fonacije se v Evropi že vrsto let uporablja v terapiji, preventivi ter treniranju komunikacije in govora. Zagotavlja ekonomičen govor in pristen stik s poslušalci.
Cilj metode, ki sta jo razvila dr. Horst Coblenzer in dr. Franz Muhar je uspešna govorna komunikacija, za katero so potrebni: usmerjenost v poslušalca, pristnost govorca, glas spodbujajoča drža telesa, sproščena in primerna govorica telesa, hitro in ekonomično zajemanje zraka, lahkoten, jasen in zveneč glas, primerna višina glasu in melodija, plastična artikulacija.
Osnova metode je refleksno dopolnjevanje diha, zato je poudarek na ekonomičnem dihanju, glasovni vzdržljivosti, popuščanju govorne napetosti na področju čeljusti, jezika, grla in prepone, kar omogoča, da zrak samodejno vstopa v nas. S pomočjo te metode med drugim uspešno odpravimo hlastanje za zrakom in slišen vdih. Stremi se k usklajenemu delovanju gibanja, dihanja, glasu in artikulacije s pomočjo telesne motorike, ritma in govornega namena.

Prosta mesta: 9

Cena delavnice: 100,00 EUR (učitelji, študenti 10% popusta)

Prijave na e-poštni naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 


Letak v formatu PDF:  nega_glasu_mar-2015.pdf

 
Vabilo k izvajanju treninga vedenjsko kognitivne metode branja
Novice - Bravo splošno
Sreda, 15 Oktober 2014 21:08

Spoštovani starši,

študenti Specialne in rehabilitacijske pedagogike Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani vam tudi letos nudijo trening vedenjsko kognitivne metode za izboljšanje branja avtorice mag. Nade Anić, klinične psihologinje iz Zagreba. Metoda je primerna za otroke 2. (ki so se brati pričeli že v prvem razredu), 3., 4. in 5. (eventualno tudi 6.) razreda devetletne osnovne šole, ki imajo pri branju težave zaradi različnih vzrokov kot npr. disleksije, hiperkinetične motnje in motnje pozornosti.

Naloga študentov pri izvajanju metode je, da vodijo otroke in starše od stopnje do stopnje, trening pa nato po navodilih izvajate z otrokom starši sami. Predvidenih je 4 do 5 srečanj z otrokom in starši na vašem domu, na katerih bodo študentje vam staršem posredovali navodila in način dela pri izvedbi treninga, starši pa boste nato dnevno izvajali 10 minutni trening. Starši, ki jih tovrstna pomoč zanima, naj se obrnejo na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na telefon 031-737-520.

Pomoč je individualna in brezplačna, saj sodi v sklop obveznosti študentov. Seveda pa imate starši tudi možnost, da se s študentom dogovorite tudi za druge oblike pomoči. Otroci, ki bi potrebovali pomoč, so lahko iz Ljubljane, Maribora, pa tudi iz krajev, od koder so naši študenti:

 • Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Prevalje, Velenje, Šoštanj,
 • Moravče, Domžale, Dob – Krtina, Kamnik, Dol pri Ljubljani,
 • Tržič, Naklo, Kranj, Poljanska dolina, Poljane, Škofja Loka,
 • Gornja Radgona, Ljutomer, Ptuj, Dornava, Ormož, Sv. Tomaž, Negova, Sv. Jurij ob Ščavnici, Lendava z okolico, Murska Sobota, Markovci, Cirkulane, Zavrč,
 • Vipava, Ajdovščina, Kobarid, Tolmin, Nova Gorica, Idrija,
 • Hrastnik, Trbovlje, Zagorje, Litija,
 • Novo mesto, Ribnica, Trebnje, Črnomelj, Krško, Škofljica, Velike Lašče,
 • Cerknica, Borovnica, Logatec, Vrhnika.
 
Nika Vižintin: Družbeno odgovoren oglas
Novice - Bravo splošno
Sobota, 04 Oktober 2014 13:50

Z avtoričinim dovoljenjem objavljamo kratek družbeno odgovoren oglas z naslovom Disleksija. Vabimo vas k ogledu.

Več ...
 
Alja Furlan: Navihano učenje
Novice - Bravo splošno
Ponedeljek, 30 Junij 2014 19:54

Spoštovani obiskovalci, predstavljamo vam novost na tržišču, knjigo Navihano učenje avtorice Alje Furlan:

aljafurlanSpoštovani starši, tudi sama sem 21 let mama. In še danes slišim svojega sina, ki je nekega dne slovesno izjavil: „Jaz bi se vpisal v tako šolo, v kateri bi nam pripovedovali same zanimivosti!"
Pa imamo take šole? Obstajajo poklici, v katerih bodo naši malčki nekoč srečni, ustvarjalni in izpolnjeni?

Knjiga Navihano učenje je na nek način klic po tem, vsekakor pa pozitivno in radoživo pobarva tisto občasno sivino ali praznino učenja, ki jo vsi še kako dobro poznamo. Predvsem pa zagotavlja, da ni potrebno vreči puške v koruzo! Tudi sam način učenja lahko postane zabaven in zanimiv izziv. Ko snov otroku ni najbolj privlačna, se je lahko lotimo z novimi, domiselnimi pristopi in kmalu bo zadeva prerasla v igro npr.: zanima me, ali bom danes lahko razbral tiste včerajšnje miselne vzorčke, ki sem jih tako lepo risal ipd...

Pred vami je knjiga, za katero pravim, da posladka šolske učbenike. V njej je 25 idej za lažje in učinkovitejše učenje (skritih v navihanih pesmicah, zato pri mlajših zahtevajo sodelovanje staršev) in 25 ustreznih afirmacij, ki jih otrok hitro osvoji, saj so enostavne in ritmične, da kar vabijo k ponavljanju.

Navihane ilustracije: Karin Berce (http://karinberce8.weebly.com)

Knjiga je na voljo po dostopni ceni 12,99 EUR (58 strani), da bo lahko v pomoč vsakemu.

Naročila preko spletne strani Didakta (http://www.didakta.si) ali na email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , lahko pa jo kupite v večini knjigarn.

Več o meni, mami, pisateljici - pravljičarki, pesnici in cert. learning coachu na: http://aljafurlan.si/

 

Oglasno sporočilo

Klik na oglas preusmeri na novo stran.