Študentska leta so po besedah mnogih najlepša leta v življenju, a prinašajo tudi veliko mero odgovornosti in sprememb. Izziv predstavljajo vsakemu prihodnjemu študentu. Izziv pa je lahko še večji, če se na študij vpisuješ kot študent s posebnimi potrebami.

Z namenom podpore »študent študentu« bomo na srečanju predstavili nekatere ključne informacije in vsebine s koristnimi povezavami.

Zato, da bo prehod iz srednje šole na univerzo lažji, bomo predstavili:

  • nekatere pomembnejše razlike med srednješolskim izobraževanjem in izobraževanjem na univerzi,
  • pomen samozavedanja za posameznikovo uspešnost pri študiju,
  • kako, komu in kdaj razkriti svoje posebne potrebe,
  • kako komunicirati s profesorji,
  • kako krepiti lastno samozagovorništvo,
  • nekatere druge veščine in znanja za krepitev samoodločanja pri študiju.

Na koncu si bomo ogledali še ček listo za pridobitev statusa študenta s posebnimi potrebami, ki bo v pomoč, da pri postopku uveljavljanja statusa česa ne pozabiš.

POMEMBNO! Če profesorju razkriješ svoje posebne potrebe, še nimaš statusa študenta s posebnimi potrebami in odobrenih prilagoditev. Za to je potreben postopek pridobitve statusa študenta s posebnimi potrebami.

Za konec še misel študenta Viktorja, študenta z ADH:»Pomembno je govoriti o vsem, o disleksiji, ADHD-ju, dispraksiji, avtizmu, … Ljudje s posebnimi potrebami morajo biti razumljeni. Biti drugačen ne pomeni, da nismo normalni ali da smo slabi ljudje. Pomembno je, da o tem odprto govorimo, ozaveščamo, da bodo ljudje več vedeli o tem in bili tudi potem bolj razumljivi in podporni do teh oseb. Nič ni boljšega kot nekdo, ki ti pove, da ceni, kako se trudiš, ali te pohvali za kakšno stvar ali pa samo razume tvoja nihanja razpoloženja. Vsega tega ne moreš doseči ne da bi povedal za svoje potrebe. Zato ljudje, ne bojte se govoriti o sebi, svojih darovih, svoji drugačnosti, potrebah in čustvih. Zame je ADHD pravo darilo, brez njega ne bi bil to, kar sem in ne predstavljam si več dneva brez ADHD.«

Delavnica bo 14. novembra 2019 ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature.

Delavnico bo vodila Nina Fricelj, študentka 4. letnika specialne in rehabilitacijske pedagogike.

Evidenčne prijave sprejemamo na https://forms.gle/n1Y6QPKtQuxnKbgy8


(Skupno 241 obiskov, današnjih obiskov: 1)
Dostopnost