ENOSTAVNO RAČUNALO PRI MATURI – ZA KANDIDATE S POSEBNIMI POTREBAMI, KI IMAJO V ODLOČBI DOLOČENO UPORABO TEGA RAČUNALA

Na pobudo Društva Bravo, društva za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami, je prišlo do strokovnega konsenza z Državno predmetno komisijo za splošno maturo za matematiko, v zvezi z rabo računala pri maturi. Posledica le-tega je sprememba Pravilnika o načinu izvajanja mature za kandidate s posebnimi potrebami in sprememba Preglednice možnih prilagoditev načina opravljanja mature za kandidate s posebnimi potrebami.

Novi Pravilnik o spremembi Pravilnika o načinu izvajanja mature za kandidate s posebnimi potrebami tako omogoča vsem dijakom, ki imajo v odločbi zapisano možnost uporabe računala, uporabo enostavnega računala (računala z osnovnimi računskimi operacijami seštevanja, odštevanja, deljenja, množenja) tudi pri prvi izpitni poli in ustnem zagovoru matematike, kar drugim dijakom ni dovoljeno. (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV12232)

Tako je rešeno dolgotrajno prizadevanje Društva Bravo in rešena skrb mnogih staršev in dijakov, predvsem pa je prevladal strokovni argument, da imajo dijaki s primanjkljaji na posameznih področjih učenja izredno velike težave s hitrim priklicem aritmetičnih dejstev in postopkov, kar jim onemogoča izkazovanje znanja, doseganje uspehov ter tudi utrjevanje dobre učne samopodobe.

Ljubljana, 15.11.2021

dr. Marija Kavkler, predsednica Društva Društva Bravo