Dostop do zvočnih gradiv KSS

logotip KSS

V Sloveniji pod okriljem Zveze društev slepih in slabovidnih deluje Knjižnica slepih in slabovidnih, kjer so na voljo knjižnična gradiva v brajici in v zvočnih zapisih (mp3 in DAISY formatu), primernih za osebe z motnjami branja.

Vsem osebam, ki imajo potrdilo/dokazilo o motnjah branja (izdati ga mora uradna ustanova, npr. Svetovalni center, Zavod RS za šolstvo, Mentalno higienski oddelek zdravstvenega doma …), Knjižnica slepih in slabovidnih omogoča včlanitev, s članstvom pa pridobite dostop do vseh zvočnih gradiv. Seznam gradiv si lahko ogledate s klikom TUKAJ. KSS je članica sistema Biblos, ker pomeni, da članstvom pridobite dostop do izposoje e-knjig, ki jih sistem Biblos omogoča. Uporaba e-knjig omogoča individualno prilagajanje vmesnika (kontrasta, tipografije, velikosti pisave, tudi ozadja) posameznemu bralcu, izposoja pa poteka pod podobnimi pogoji kot veljajo za fizične knjige.

Članom KSS je na voljo tudi izredno uporaben pripomoček za branje elektronskih besedil (spletnih strani, e-pošte …), eBralec. Gre za računalniški sintetizator govora, ki tipkano besedilo pretvori v govorjeno. Več o programu in o možnosti pridobitve licence si lahko preberete TUKAJ.


(Skupno 5.650 obiskov, današnjih obiskov: 1)
Dostopnost