V Podružnici Bravo Obala in Kras smo v torek, 28. 1. 2023 gostili dr. Uroša Ocepka. Dr. Ocepek je bil lani nagrajen za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva. Letos novembra nas bo v tujini predstavljal na Global Teacher Prize. Predavanje je bilo namenjeno širšemu krogu poslušalcev.

Kot osrednjo temo si je izbral specifične učne težave pri nadarjenih otrocih, pri čemer je izhajal iz svojih delovnih izkušenj. Vedno znova ga s svojimi skritimi talenti navdušujejo dijaki, ki imajo sicer specifične učne težave. Svojemu delu je zelo predan. Dijake izziva z različnimi miselnimi izzivi, le-ti pa ugotavljajo, da zmorejo veliko več, kot so si v osnovni šoli sploh upali sanjati. Poleg računalništva in programiranja jih uči o slovanskih bogovih, pregovorih in tako širi njihovo splošno razgledanost.

Pravi, da bi morale šole otroka najprej opolnomočiti, da sprejme sebe, preden ga učijo novih znanj. V odločbah o usmeritvi otroka v ustrezen program izobraževanja najbolj pogreša naštevanje otrokovih močnih področij, ne le naštevanje prilagoditev v učnem procesu, ki mu pripadajo. Kritično ugotavlja, da otroke preveč zavijamo v vato, medtem ko bi jih morali pripraviti na trdo delo v svetu, v katerega bo stopil, ko bo končal šolanje. Želi si, da bi se dijaki učili zase in svoji poklicno pot, ne za ocene. Zato dijake med seboj povezuje, da delajo v skupini, kjer si pomagajo in se učijo drug od drugega. V skupini stremijo k skupnemu cilju, mentorji skupin pa neposredno odgovarjajo njemu in se posvetujejo, če naletijo na težave. V taki obliki dela, se učijo veščin, ki jim bodo zelo pomagale uspeti v življenju in predstaviti nek produkt pred širšo množico. Projektno delo, javno nastopanje, zagovarjanje svojega prepričanja in svojega dela so veščine, ki na široko odpirajo vrata v svet.

Hvala dr. Ocepku za obisk pri nas in hvala Srednji tehniški šoli Koper pri soorganizaciji dogodka.

Ksenija Funa, Podružnica Bravo Obala in Kras


(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov: 1)
Dostopnost